UT_logo_orange

SPOKEN WORD-KURS MED AGNES TÖRÖK

VAD?
Spoken Word (även kallat scenpoesi, estradpoesi eller poetry slam när det tävlas) är  en hybrid av poesi och teater. Under kursen kommer vi skratta, testa och lära oss nytt  vad gäller poesiskrivande, redigerande, repeterande, framträdande, kroppsspråk,  röstanvändning och publikkontakt. Vi går igenom verktyg för varje fas i spoken word  processen, testar olika skrivar- och framträdarformer, utmanar oss själva och tillåter oss att misslyckas på kreativa och kul sätt.


HUR?
Vi kickar igång inspirationen och lär oss konkreta verktyg. Testar övningar och svarar gemensamt på frågor kring skrivande och framträdande: 

Hur skriver man egentligen text som är tänkt att framföras inför publik, där rösten,  kroppen, scenen och publiken finns med i skrivandet?  Hur hanterar man scenskräck? Skrivarkramp? Självkritik? Hur håller memorerar man text? Hanterar om man tappar bort sig? Och hur får man med poesiskrivande och framträdande en publik att skratta, gråta, bli kära eller säga 'WOW'?

Med andra ord - vad gör en riktigt bra text riktigt bra och ett fantastiskt framträdande  fantastiskt - och hur kan just du göra det på ditt eget sätt? 

Fokus under kursen ligger på att hitta ett uttryckssätt som känns bra för  dig. Vi använder oss av etablerade spoken word poeters texter och skriver egna med  hjälp av verktyg från poesi, rap, teater och stand up.  

Framför allt har vi kul, blir inspirerade och ger alla i gruppen utrymme att testa nytt.  Du behöver inte ha skrivit poesi innan eller testat att framträda med egenskriven text  inför publik. Under kursens gång kommer du få tid att testa, testa igen, lära dig av  andra och dig själv utan krav på prestation och utan jämförande.

När kursen är slut kommer du ha en bunt nya texter, en ny kompis eller två, och en  hel verktygslåda av tips och tricks för att fortsätta skriva, framträda och berätta om  det som du vill.  

Kursen hålls via Zoom under fyra kurstillfällen.
Kursen är på svenska men du som deltar skriver texter på vilket språk du vill. 

PRAKTISK INFO
Kursen riktar sig till dig som är 15-25 år gammal. Kursen är gratis och du behöver inte vara medlem i Ung Teaterscen för att delta. Däremot behöver du kunna delta under alla fyra tillfällen.

Datumen för kursen är:
Torsdag 11 februari, 18-20
Torsdag 25 februari, 18-20
Torsdag 11 mars, 18-20
Torsdag 25 mars, 18-20

Sista anmälningsdag är 4 februari.

KURSLEDARE
Kursledare är Agnes Török (hen), flerfaldigt prisbelönt spoken word poet, författare  och TED talare som stått på scener på fyra kontinenter under nio års tid. Agnes har  publicerat fem böcker på två språk, bland annat på det brittiska spoken word förlaget Burning Eye Books och i samarbete med BBC. Hen vann sitt första poetry slam i  gymnasiet och har varit fast för spoken word sen dess. Något av det roligaste hen vet  är att hjälpa andra våga berätta om det de brinner för på en scen.

Foto: Maria Persson

TRÄFFARNA
Tillfälle 1 - torsdag 11:e februari kl. 18-20
TEMA: skit i inspirationen!
/ intro + vägar in i skrivandet


Vi lär känna gruppen och kursen samt testar olika sätt att dra igång inspirationen och börja skriva även när en har tomt med idéer. Med hjälp av bilder, musik, minnen och konkreta skrivarredskap skriver vi snabbare än den inre kritikern.  Vi övar på att skriva utan att döma det vi skriver.

Tillfälle 2 - torsdag 25:e februari kl. 18-20
TEMA: ta hand om publiken!
/ riktning i skrivandet


Vi testar redskap för att rikta våra dikter - till någon särskild, samhället i stort eller rakt in i hjärtat.

Med hjälp av spoken word klassiker som Public Letter of Address
och bildspråk från The World of The Poem gör vi dikterna så exakta som möjligt - och avslutar med vår första öppna scen. Vi lär oss av Sara Garib, Andrea Gibson och Megan Falley.

Tillfälle 3 - torsdag 11:e mars kl. 18-20
TEMA: talang finns inte!
/ att redigera för scenen


Vi experimenterar med anaforer, metaforer, alliterationer och liknelser. Laddar på med tekniska redskap och redigerar våra texter med scenen och publiken i åtanke.

Vi avslutar med rimtävling och pluspoäng för flerstaviga rim och internrim. Vi lär oss av antologin Revolution Poetry.

Tillfälle 4 - torsdag 25:e mars kl. 18-20
TEMA: våga ändå!
/ scenskräck och framträdarteknik


Vi snackar scenskräck och framträdarmetoder - kroppsspråk, ansiktsuttryck och inlevelse. Testar olika metoder för att få fram precis det du vill, med scenen och kroppen som redskap och leker med vad som händer när känslan i text och tal helt går
emot varandra.

Vi avslutar med en stor öppen scen och tips på platser där du kan dela med dig av din spoken word i framtiden.

Anmälan
Sista dag att anmäla sig till kursen är den 4:e februari och du hittar anmälan här

Om du har frågor kring kursserien, anmälan, innehållet eller liknande så skicka ett mejl till info@ungteaterscen.se 

Kursen är en studiecirkel hos Kulturens studieförbund.

VI SES!