UT_logo_orange

Att starta en förening

Vad roligt att du funderar på att starta en förening! Det är mycket enklare än vad många tror att starta och sköta en förening. Följ denna guide så kommer du vara igång inom kort. Ifall du har några frågor så är det bara att höra av dig så hjälper vi dig.

idé

Har du en idé kring vad du vill göra? Eller har du redan en känsla och vill att den ska bli mer konkret. Ta en titt på vår arrangörsguide.  

 • -Vad tycker du är roligt?
  Det kanske är att gå på kurser, att spela teater eller att få åka på teaterläger och festivaler?
 • Vad vill du förändra?
  Finns det inte tillräckligt med kurser i din kommun? Eller vill du vara med och påverka hur lokalerna ser ut? Kanske vill du ha ett fik i anslutning till teaterlokalen? Eller genomföra en stort teaterfestival?
 • Vad krävs för att din idé ska bli verklighet?
  Ta en idé i taget och kolla - vad behöver du för att denna idé ska bli verklighet? För att anordna en teaterfestival behövs spelande grupper, en scen, marknadsföring, en ljustekniker och någon som kan hålla övningar.

starta föreningen

För att starta en föreninge behöver du samla ihop minst två till. Ifall ni vill ha in fler medlemmar kan det vara bra att hitta ett sätt att nå ut med information om er förening. 
Ifall du vill veta mer om hur du ska göra för att starta en förening så kan du läsa vår Starta förening-guide och få mer information genom vår uppstartsguide.

uppstartsguide

Vi har två guider för dig som vill starta en förening.
En är en digitalguide och en är en pdf. 

 • I den digitala guiden får du all information du behöver för att starta en förening. Där finns mallar som till allt du behöver. Första gången som du går in i uppstartsguiden behöver du skaffa en användare. Du kan när som helst avbryta guiden för att logga in vid ett senare tillfälle.  
  Den digitala guiden
 • I pdf-en går vi igenom hur du gör och vad du behöver för att starta din förening. I den finns inte några mallar men en guide till vad du behöver när du startar upp din förening.