UT_logo_orange

Manustips för barn- och ungdomsgrupper

Inför hösten 2017 samlade vi in pjästips från pedagoger, dramatiker och dramaturger runt om i landet för att göra en lista med tips som passar barn, ungdomar och vuxna. De som sammanställt listan är dramatikern Isa Schöier från ATR och teaterpedagogen Saga Hedberg från Ung Teaterscen. 
Nästan alla pjäser finns i ATR's manusbibliotek (i annat fall står det var ni hittar den). 
För frågor kring utlåning av manus och upphovsrätt så kan ni vända er direkt till ATR's förlagsadministratör Anders Stark

Vill du ge oss dina egna tips? Skicka ett mail till info@ungteaterscen.se så kanske ditt tips hamnar med i nästa lista. 

Yngre barn

Kärleksmysteriet
Av Martin Widmark
Roller: 9-10
Ålder: 7-12
Teaterversion av fallet med de försvunna pengarna under kärleksfestivalen i Valleby.  (Pjäsen finns även i “LasseMajas teaterbok”)

Tågmysteriet
Av Martin Widmark
Roller: 7
Ålder: 7-12
Teaterversion av Tågmysteriet, där Lasse och Maja avslöjar vem det var som drog i nödbromsen och vem som tog pengarna. (Pjäsen finns även i “LasseMajas teaterbok”)

Sagan om Hans och Greta (julversionen)
Av Lise Drougge
Roller: 7
Ålder: 7-12
Fri tolkning av Hans och Greta-sagan från 1990-talet, om hur Häxan och Trollkarlen får varsitt hjärta och slutar som snälla Tomtar i stället.

Hjälp det mänskar
Av Björn Lindgren
Roller: 5
Ålder: 7-9
När spökbarnen i familjen Gravström ska lägga sig och sova är det människor dom är rädda för. Mycket kort och fyndig pjäs som passar bra som första manus.  

Prins Lini
Av Marianne Söderbäck  
Roller: 8-11
Ålder: 7-12
Bygger på en isländsk folksaga om en fattig flicka som räddar en prins.

Äldre barn/yngre ungdomar

Esmas drömmar
Av Marie Albertsson
Roller: 6-8
Ålder: 10-13
Om hur Pirater och prinsessor i sagolandet hjälper en deprimerad flicka som blivit av med sina drömmar att konfrontera häxan och få nya. Innehåller sångtexter.

Millie i medeltiden
Av Björn Lindgren
Roller: 9
Ålder: 10-13
Millie tar sig med en tidsmaskin till medeltiden och både ställer till det, och räddar situationen för familjen på Blåmögelsholm. Skriven delvis på det dialogvänliga versmåttet knittel.

Klass 6 D Sverige, Världen  
Av Siv Wideberg
Roller: 6-12
Ålder: 12-15
Berättarteater om solidaritet och utanförskap i en mellanstadieklass i slutet av sjuttiotalet. Mycket text för 6 skådespelare men kan troligen bearbetas så att fler delar på replikerna.

Bästa Fyran
Av Isa Schöier   
Roller: 9-13
Ålder: 12-15
Om Sally som inte kan simma och känner sig mer och mer utanför i klassen, tills hon en dag måste rädda sin mamma från att drunkna i dataspelet SIMS.

Det blåser på månen
Av Urban Lindh efter Eric Linklater
Roller: 10-20
Ålder: 12-15
Klassisk berättelse om Dina och Dorinda som är stygga flickor och trots eller tack vare det räddar livet på sin pappa. I denna version finns 20 roller som kan göras av 10 skådespelare. Mycket utrymme för scenografiskt arbete. 

Äldre ungdomar

Så levde de lyckliga...?
Av Mari Almljung
Roller: cirka 22 utan dubbleringar
Ålder: 13-18
Vad händer om Askungen av ren snällhet tar med sig sina styvsystrar när hon flyttar in till prinsen på slottet? Och om Hans och Greta inte är välkomna hemma hos sin pappa när de besegrat häxan, vart ska dom då ta vägen? Tvåaktare som spinner vidare på klassiska sagor.

Stenbarnen
Av Micka Andersson
Roller: 17
Ålder: 15+
En grupp barn evakueras från London under andra världskriget. Många längtar hem och de möts i slottsträdgården. Men där hotar en förfärlig fara, de mystiska stenbarnen.

Kärleken är fri
Av: Dimen Abdullah med flera
Roller: 15, men många är små och kan dubbleras
Ålder: 16+
I ett antal scener möter vi ungdomar av båda könen och deras familjer. Om rätt till kärlek och sexualitet, och frihet från hedersförtryck. Innehåller också vuxenroller.

Bettysagorna
Av: Åsa Lindholm
Roller:  4-19
Ålder: 16+
En grotesk dramakomedi i moralitetens form. Den moderna storstadsverkligheten bryts mot sagans form. Kan göras av både små och stora grupper.

Samhälle
Av Mark Ravenhill
Roller: 12
Ålder: 16+
Ärligt och fantasifullt om ungas jakt på sexuell identitet, självkännedom och kärlek.

Musikal

Djuren på Kackelgården
Av: Katarina Gren och Birger Nilsson
Roller:15
Ålder: 4-9
Djuren på gården försöker hjälpa de instängda hönorna, men inte förrän de slutar köra bort den lilla musen och istället låter den visa vad den kan så blir hönorna befriade. (Denna minimusikal finns utgiven som bok och söks på bibliotek eller i bokhandeln istället för i ATR:s manusbibliotek.)

Snödrottningen
Av HC Andersen och Viveca Svedjeland-Starfelt
Roller: 14
Ålder: 9-15
Denna version av den klassiska sagan om lille Kaj som möter snödrottningen och Greta som ger sig ut för att hitta honom har nyskrivna sångtexter. Den har roller som passar barn, men också roller med mycket text.
 
Bugsy Malone
Roller:14
Ålder: 12-16
Beskrivning: En klassisk gangsterhistoria i en barnvänlig tappning. Med svängig musik tar historien dig och Bugsy Malone med på en resa i 30-talets New Yorks yngre värld där Fat Sam och Dandy Dan kämpar om makten.  
 
Shrek - the musical
Av David Lindsay-Abaire och Jeanine Tesori
Roller: 31 varav många små som kan dubbleras
I musikalversionen av historien om träsktrollet Shrek möter vi prinsessan Fiona i tre olika åldrar. Därutöver finns tre stora manliga huvudroller plus en drake. Helaftonsföreställning.

The Wiz
Roller: 15
Ålder: 15+
Pjästips för mindre grupper. Denna musikal är en Motown version av Trollkarlen från Oz där Dorothy är en 24-årig skollärare som bor med sin moster i Harlem innan en snöstorm drar iväg henne till landet Oz.

Manusbibliotek

Pjästips för mindre grupper

Romeo och Juliet Post Scriptum
Av: Annika Nyman
Roller: 2
Romeo och Juliet dog aldrig i kryptan utan planerar tillsammans hur de ska fly från sina familjer och sin besvikelse på vuxenvärlden. Men det inlärda hatet mellan familjerna tränger sig in i deras kärleksrelation.

Jag vet vem du är
Av: Camilla Blomqvist
Roller: 2
När Mys bästis Robin deltar i ett rasistiskt dåd fattar hon ett beslut som oåterkalleligt förändrar deras relation enaktare som kan spelas för ungdomar eller vuxna.

Fem gånger Gud
Av: Jonas Hassen Khemiri
Roller: 5
Dramaläraren Rolfs elever vägrar spela Strindbergs drömspel. Istället vill de fylla scenen med sina egna drömmar.

Pang, pang du är död
Av: William Mastrosimone
Roller: 6
Starkt och effektivt berättat om en skolskjutning och dess offer.

Familjen Bra
Av Joakim Pirinen
Roller: 4-8
Manuset innehåller tre enaktare om den alltigenom trivselfulla Familjen Bra. I del två löser de världens energiproblem och i trean utökas ursprungsfamiljens 4 roller med ytterligare några präktiga familjemedlemmar.