gamla teatern

Gamla teatern är en orörd pärla från 1800-talets början. Med ett svagt sluttande scengolv bestående av breda träplankor och en salong med smala bänkar att sitta på, en vacker ridå och fonder från forna tider bjuder den på unika möjligheter för teater. I det svagt fladdrande scenljuset, som ska efterlikna vaxljusskenet, kan man spela vad som helst - äldre pjäser som passar bra in mot någon av de fasta scenbilder som finns, en skog, en park, ett torg i en stad, i ett enklare rum eller i ett rum på slottet. Man kan också spela helt moderna stycken direkt mot den putsade murvägg som finns längst bort i scenrummet, och med svarta eller vita sättstycken på sidorna. Eller varför inte spela ett drama i nutid i en romantisk skog från förr? Här finns många möjligheter. Publiken sitter nära och akustiken är perfekt. Från de smala läktarna tittar de grekiska gudarna ner på publiken, också målade vid 1800-talets början.

Scenen är åtta gånger åtta meter och sluttar svagt framåt. Rån i taket gör att man kan förankra scenelement som ni eventuellt har med er. Man kan justera ljuset något, men det ges inte så stora möjligheter till avancerade ljussättningar (om man inte har med sitt eget ljus). På scenen finns två luckor för entréer underifrån, om det passar ert drama. Framför ridån finns en spelyta som är cirka en meter bred, med ett rampljus som skapar mystik och spökkänsla. På teatern kommer det finnas personal för snabba och snygga scenbyten om så önskas. Det bör kanske redan nu sägas att man inte får äta eller dricka, annat än vatten, på scenen, eftersom allt är original från byggåret. 

nya teatern

Nya teatern är en modern scen som mer liknar en black box. Scenytan är 6x4 meter och det finns större möjlighet att bygga om scener utifrån produktionens behov. Här finns även andra möjligheter till ljussättning och publiksättning.

Det är även i denna lokal vi kommer hålla workshops. 

ugglan/Vadstena unga teater

Ugglan är Vadstena Unga teaters helmysiga lokal, mitt i Vadstena och mitt i vår festival. Scenen är väldigt liten och intim. Här sitter publiken i gamla soffor och kommer mycket nära scenen. Passar för den lilla föreställningen.

Hit går man först, härifrån hittar man till allt annat. Här finns bekväma soffor att hänga i, roliga människor att prata med, sköna skivor att spela på Lp-spelaren och en och annan läsk eller bulle att köpa för billig peng. Här finns två scener öppna för alla, inte minst under festivalens fester. Det kommer bli trångt, svettigt och fantastiskt på Ugglan under festivalen.
Unga teatern delar lokalen med kulturförgreningen Ugglan. De gör det mesta som är kultur-igt och klurigt och de kommer att sällskapa med oss under festivaldagarna. Ugglan har bland annat gjort festivalens snygga affisch!