Spoken word - arkiv

Kursen avslutades med ett showcase av de grymma poeter som gått kursen

VAD?

Spoken Word (även kallat scenpoesi, estradpoesi eller poetry slam när det tävlas) är en hybrid av poesi och teater. Under kursen kommer vi skratta, testa och lära oss nytt vad gäller poesiskrivande, redigerande, repeterande, framträdande, kroppsspråk, röstanvändning och publikkontakt. Vi går igenom verktyg för varje fas i spoken word processen, testar olika skrivar- och framträdarformer, utmanar oss själva och tillåter oss att misslyckas på kreativa och kul sätt.HUR?

Vi kickar igång inspirationen och lär oss konkreta verktyg. Testar övningar och svarar gemensamt på frågor kring skrivande och framträdande:


Hur skriver man egentligen text som är tänkt att framföras inför publik, där rösten, kroppen, scenen och publiken finns med i skrivandet? Hur hanterar man scenskräck? Skrivarkramp? Självkritik? Hur håller memorerar man text? Hanterar om man tappar bort sig? Och hur får man med poesiskrivande och framträdande en publik att skratta, gråta, bli kära eller säga 'WOW'?


Med andra ord - vad gör en riktigt bra text riktigt bra och ett fantastiskt framträdande fantastiskt - och hur kan just du göra det på ditt eget sätt?


Fokus under kursen ligger på att hitta ett uttryckssätt som känns bra för dig. Vi använder oss av etablerade spoken word poeters texter och skriver egna med hjälp av verktyg från poesi, rap, teater och stand up.


Framför allt har vi kul, blir inspirerade och ger alla i gruppen utrymme att testa nytt. Du behöver inte ha skrivit poesi innan eller testat att framträda med egenskriven text inför publik. Under kursens gång kommer du få tid att testa, testa igen, lära dig av andra och dig själv utan krav på prestation och utan jämförande.


När kursen är slut kommer du ha en bunt nya texter, en ny kompis eller två, och en hel verktygslåda av tips och tricks för att fortsätta skriva, framträda och berätta om det som du vill.


Kursen hålls via Zoom under fyra kurstillfällen.

Kursen är på svenska men du som deltar skriver texter på vilket språk du vill.


PRAKTISK INFO

Kursen riktar sig till dig som är 15-25 år gammal. Kursen är gratis och du behöver inte vara medlem i Ung Teaterscen för att delta. Däremot behöver du kunna delta under alla fyra tillfällen.


Datumen för kursen är:

Torsdag 11 februari, 18-20

Torsdag 25 februari, 18-20

Torsdag 11 mars, 18-20

Torsdag 25 mars, 18-20


Sista anmälningsdag är 4 februari.


KURSLEDARE

Kursledare är Agnes Török (hen), flerfaldigt prisbelönt spoken word poet, författare och TED talare som stått på scener på fyra kontinenter under nio års tid. Agnes har publicerat fem böcker på två språk, bland annat på det brittiska spoken word förlaget Burning Eye Books och i samarbete med BBC. Hen vann sitt första poetry slam i gymnasiet och har varit fast för spoken word sen dess. Något av det roligaste hen vet är att hjälpa andra våga berätta om det de brinner för på en scen.